«

»

info – Článek o hasičích z Hůrky v Novojičínském deníku

V úterním vydání Novojičínského deníku dostalo prostor naše SDH v rámci seriálu krátkých článků o dobrovolných hasičích v Moravskoslezském kraji.

Novojičínský deník, úterý 15. dubna 2014, číslo 89, str. 5

Hasiči z Hůrky chrání celé okolí
Hůrka – Krásných 105 let trvání slaví letos další z dobrovolných hasičských sborů našeho seriálu, kterým je SDH Hůrka spadající pod Jeseník nad Odrou. Hasiči z Hůrky tak zabezpečují požární ochranu celkem pěti obcí i samotného Jeseníku nad Odrou, a jak už to tak bývá, patří u nich doma i k největším iniciátorům společenského života a zábavy.
Základnu sboru dnes tvoří okolo devadesáti členů a patří zde také družstvo žáků. Muži i žáci pak patří k pravidelným účastníkům hasičských soutěží a SDH Hůrka také každoročně soutěže pořádá. „Tým mužů v současné době prochází omlazovacím procesem, a tak třeba loňské výkony nebyly úplně ideální, a věřím, že se vše bude zlepšovat. Jsme ale zároveň rádi, že i mladí k nám nacházejí cestu,“ říká úvodem starosta Lukáš Janovský.
Samotný Jeseník nad Odrou se loni stal obcí roku České republiky a samotní hasiči z Hůrky na tom jistě také mají své zásluhy. Vždyť kromě pomoci při svízelných situacích a reprezentaci své obce na zmíněných soutěžích pomáhají hasiči také v tom, aby v obci bylo veselo a dobře se tam žilo. „Spolupracujeme s našimi myslivci i místními cvičenkami, tedy družstvem žen, které se věnují tělovýchově. Mnohé akce tak děláme dohromady, ale pořádáme i naše vlastní. Snažíme se zkrátka, aby se nám tady žilo dobře, a oslavu letos chystáme také v rámci oslav našeho 105. výročí,“ vyjmenovává starosta SDH Hůrka. Hasiči ale nežijí jen přítomností a budoucností. Stejně jako jejich kolegové, i oni mají úctu k hasičské historii. Sami tak pečují o hasičskou stříkačku z roku 1938, kterou při vhodné příležitosti čas od času předvedou i veřejnosti. Zároveň se ale letos těší na plánovanou obnovu vozového parku.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zobrazena.

K formátování textu můžete použít tyto formátovací HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>