«

»

výstraha ČHMÚ – Extrémní srážky

Tato výstražná informace upřesňuje výstražnou informaci 2011/37 – zvyšuje stupeň nebezpečí pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj.
Počasí na Moravě a ve Slezsku ovlivňuje tlaková níže se středem nad Ukrajinou. Večer a v noci na pátek očekáváme na severovýchodě Moravy a Slezska vydatný déšť se srážkovými úhrny 20-50 mm ve Zlínském a Olomouckém kraji, 30-70 mm v kraji Moravskoslezském. V oblasti Beskyd mohou srážky dosáhnout 80-100 mm. Srážky budou v pátek během dopoledne slábnout.
V reakci na předpokládané trvalejší srážky v horských oblastech Moravskoslezského a Zlínského kraje lze během nočních hodin očekávat prudké vzestupy hladin především menších toků, zejména v povodí Olše, Ostravice, Bečvy a pravostranných přítoků Odry. Předpokládá se četné dosažení 1. SPA, v povodí Olše, Ostravice a horní Bečvy i 2. SPA. Na malých tocích v povodí Olše a Ostravice mohou hladiny krátkodobě dosáhnout až 3. SPA.

Doporučení ke zmírnění následků jevů:

Při silném dešti dostatečně snížit rychlost jízdy autem, nebezpečí aquaplaningu.
Sledovat vývoj situace a jeho prognózu (veřejnoprávní televize, rozhlas nebo internet ČHMÚ).

Výskyt nebezpečných jevů:

V okresech Karviná, Frýdek Místek, Ostrava a Nový Jičín se vyskytuje pás velmi silných bouřek, které postupují zvolna směrem k jihu.

Možné škody:

V oblastech zasažených přívalovými dešti lze očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, ulic, sklepů, podemletí komunikací apod.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zobrazena.

K formátování textu můžete použít tyto formátovací HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>