«

»

info – Heraldika na Žatecku

Plato se znaky obcí na Severní Moravě

Kdysi nám napsal p. Josef Voleman z Libořic (Žatecko). Narazil na naše stránky a zaujal ho hasičský znak se znakem obce o který měl zájem. Zálibou p. Volemana je heraldika. Občas jezdím do Žatce, tak jsem se nechal pozvat. 🙂


Letos to je 50 let, co se zabývá touto zálibou. Za tu dobu nasbíral 7500 odznaků. Každý odznak má své místo na platu, plata jsou rozdělena podle krajů, jsou pečlivě uschována a zabírají celou skříň.

Žatec a jeho partnerské město Poperinge (Belgie), 40. výročí

Odznaky jsou velké zhruba od 1 do 3 cm.

Odznaky jako plíšky s nálepkou

Můžou být celokovové (ražené), nebo kombinované s jiným druhem materiálu. Mohou být obarvovány klasicky nebo glazurou. Levnější variantou můžou být kulaté plíšky z válcovaného plechu a na nich odolná nálepka s natisklým znakem. Plíšky lze i gravirovat, či reliéf úplně propálit laserem. Často se používají jednotné kovové formy, do kterých se vsází tzv. „čočka“ – průhledná umělá hmota,

Barevné varianty návrhu znaku obce Žerotín

dříve průhledný syntetický kaučuk (pryskyřice), které kryjí znak. Čočka vytváří prostorový dojem (to je i případ našeho přívěšku s hasičským znakem, který byl udělán při příležitosti 100 let založení našeho sboru).

Bernartice nad Odrou, Nový Jičín a jiné odznaky z našeho okolí

Mimo tohoto sběratelství se aktivně zajímá o historii obcí, spolků, zvlášť významu znaků a erbů měst a obcí. Sám je autorem znaků obcí na Žatecku. Libořice, Čeradice, Deštnice, Líšany, Žerotín, Svojetín, Holedeč, Libočany, …

Rodná obec autora

Znaky navrhuje klasickou metodou – papíry, tužky, pastelky, nůžky, dříve uhlový papír, nově klasická kopírka. Počítač nepoužívá, nakonec v době, kdy se s tím začal zabývat by to bylo prakticky nemožné. Návrhy vytváří v poměru 10:1. Jakmile má nakreslené obrysy, udělá několik kopií a pastelkami vytváří možné barevné kombinace.

Josef Voleman

Některé figury se často opakují – lev, orlice, grify. Originály ukládá do šanonů. Když jsem se zeptal, jestli má v tom množství návrhů přehled, odpověděl mi, že dělá každý rok přes zimu inventuru. Inventura vypadá tak, že spousta staršího materiálu skončí v kotli.

Přívěšek se znakem SDH Hůrka ke 100. výročí založení

Podle p. Volemana je v republice asi 15 hodně zapálených heraldikářů a ti se scházejí 4x do roka.

Dostal jsem od něj knížku Mikroregion Žatecko, na oplátku jsem předal přívěšek se znakem našeho sboru. Pokusil jsem se i o nějaké to foto, ale měl jsem s sebou jenom mobil.

Panu Volemanovi děkuji za poskytnutí rozhovoru.

Jirka Segeťa

Heraldika (z latinského heraldus – herold) je pomocná věda historická, která se zabývá studiem souhrnu pravidel a zvyklostí, podle nichž se znaky tvoří, popisují, určují a kreslí.

Zdroje na internetu týkajících se článku:

www.liborice.cz – stránky obce Libořice
www.psp.cz – registr komunálních symbolů (momentálně asi nedostupný)
mikroregion-zatecko.cz – Mikroregion Žatecko (sdružení obcí)
cs.wikipedia.org – otevřená encyklopedie, u informací o obcích obsahuje i znaky a vlajky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zobrazena.

K formátování textu můžete použít tyto formátovací HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>