«

»

Riziko požárů se zvyšuje hlavně teplotou, tento víkend obzvlášť

ČHMÚ vydal výstrahu jak před vysokými teplotami, tak i před rizikem vzniku požárů – tato do odvolání.

Odpolední teploty překročí 31 °C. Doporučení ke zmírnění následků jevu: Vysoká zátěž na lidský organismus, nebezpečí přehřátí a dehydratace. Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech.
Nebezpečí vzniku požárů. Doporučení ke zmírnění následků jevu: V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů. Nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Řídit se místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány. Dbát na úsporné hospodaření s vodou.

Zdroj: www.chmi.cz – výstrahy


Situaci rozebírají v pořadu 90′ ČT24, v živém přenosu u obce Vraný, kde několik hodin předtím hořelo pole zapálené od blesku. Mjr. Libor Pospíšil jasně vysvětluje, jaké typické příčiny vzniku jsou a jaké lidi dělají nejčastější chyby, kdy podcení riziko.
Jsou názorně rozebírány témata jak se hasí přírodní požáry, aktuálně použivaná technika včetně nových kompaktních hadic na dopravu vody do hůře dostupných míst. Také je vysvětleno jak se posuzuje a měří riziko vzniku požárů v přírodě, zahraniční zlušenosti českých hasičů a jiné.
Ke zhlednutí ZDE

Zdroj: ČT

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zobrazena.

K formátování textu můžete použít tyto formátovací HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>